torsdag 27 oktober 2011

Eritrea för Eritreaner...

Yttrande och tryckfriheten må vara heliga i västerlandet men alla folks rätt till självbestämmande bör inte underskattas på grund av andra intressen. Demokrati och mänskliga rättigheter är inte till salu som ska villkoras på någon annans bekostnad.

Vad handlar Dawit Isaak kampanjen i grund och botten? Jag har svårt att tro att Babylonier bryr sig om Dawit som en människa och individ utan de bara är besatta av den principiella frågan att ett litet och fattigt land vägrar att hörsamma deras krav.

Eritreaner känner till västerlandets hyckleri och dubbel moral sedan länge. Ingen är egentligen förvånad över denna hetskampanj men dess intensitet och proportion är bortom någons förmåga att acceptera.


http://svtplay.se/v/2572907/gomorron_sverige/dawit_isaak-kampanjen

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1120

torsdag 6 oktober 2011

Diktatur och diktatur...

Det är inget fel att uppmärksamma Dawit Isaak och de andra samvetsfångarna i Eritrea. Det jag motsätter mig är att man inte engagerar sig lika mycket för t.ex. alla fängslade flyktingar i Sverige/västerlandet eller kvinnornas situation i Saudi Arabien o.s.v.

Sverige och väst är världsmästare på hyckleri! Den svenska regeringen och media vill driva en etiopisk politik gentemot Eritrea utan någon kunskap om den historiska motsättningen som finns granländerna emellan.

Exil-eritreaner är splittrade och de som stödjer regimen gör det för att "blod och jord" kulturen är fortfarande levande bland eritreaner. Nästan alla har förlorat någon i både befrielsekriget och gränskonflikten mot Etiopien vilket gör att nationalismen bland befolkningen är överdrivet stark. En del tänker om Issayas Afewerki som Napoleon gjorde - Eritrea-c'est moi. Han är Eritrea förkroppsligad på gott och ont. Det rådande läget i landet är fruktansvärt men en eritreansk vår är dock inte i sikte.

Den eritreanska regimens popularitet kan inte mätas av demonstranter i exil utan genom allmänna val i landet. Problemet är dock att liberal demokrati förutsätter ett utbildat folk, fungerande ekonomi och institutioner. Alla dessa variabler saknas i Eritrea och att organisera sig på etniska och religösa grunder är inget att rekommendera. Etiopien och Kenya är allt annat än demokratier.