måndag 22 juli 2024

Eritreansk festivals, vara eller icke vara?

Betlehem Dawit Isaak skrev en debattartikel i Göteborgs posten den 20 juli 2024. Jag håller med hennes beskrivning av Eritrea i mångt och mycket men att kalla regimen for fascistisk är att ta i.


Situationen i Eritrea och Regimens grymhet kan inte förklaras endast med bombastiska ord. 

Det krävs lite djupare analyser och nyanser  som också tar hänsyn till den Geopolitska och historiska orättvisan som landet varit utsatt för.  

Regimen är illa nog och har inget behov av högerextremistiska och ideologiska jämförelser som fascismen står för. 

Adolf Hitler och Benito Mussolini har inte inspirerat Issayas Afeworki. Issayas är en despot av sin egen tid.  

Jag är också arg och besviken på Regimen lika mycket som Betelhem. Inget kan rättfärdiga morden, fängslandet och tortyren  av oliktänkande människor såsom Dawit och hundratals andra Eritreaner.

Festivalen i Stockholm är dock inte enbart för regimvänliga utan för alla Eritreaner som också vill ta del av sin kultur och tradition i exil. Jag har aldrig varit på Festivalen av principiella skäl men har inget emot den.

Alla har rätt till föreningsfrihet i Sverige och  att avguda vem man vill. 

Jag fördömer regimen utan reservation men önskar att vi Eritreaner samsas om att vi ser på händelseutvecklingen i Eritrea på olika sätt eftersom vi naturligtvis har olika utgångspunkter och förutsättningar.  

Vi måste ha respekt för det. Att ägna sig åt vandaliseringar och våldsamheter i olika sammanhang såsom vid demonstrationer och festivaler hör inte hemma i en demokrati

Inga kommentarer: