måndag 16 november 2015

Bara Eritreas folk kan rädda Eritrea


Startsidan / Debatt / Debattämnen / Världen

 Jag förnekar inte det faktum att Eritrea inte är någon rättsstat. Landet har inte ens ett eget parlament. Vanessa Berhe, och många andra i oppositionen, är dock väldigt bra på att förvränga verkligheten och skildra Eritrea ensidigt. 

Regimvänliga är inte heller så mycket bättre när det gäller ensidigheten.
Det är som Chimamanda Adiche säger, det inte finns enbart en berättelse om en världsdel eller ett land. 

Eritrea är ett mångfacetterat land och verkligheten är mer komplex än Berhe försöker göra gällande. Jag är en av de få som kritiserade den eritreanska regimen redan 1997, då jag varnade för den annalkande diktaturen i tidskriften New African: ”Afewerki, no champion of democracy. ”


Jag själv bodde i Eritrea så sent som 2012-2013 och vet vad jag pratar om. Det finns åtminstone sex högskolor i Eritrea, även om kvalitén på dessa kan diskuteras. Vanessa Berhe nämner aldrig konflikten med Etiopien som gjort att Eritrea befinner sig i ett krigstillstånd och därav militärtjänstgöringen sedan 1998.

Det är lätt att skylla allt på regimen i Asmara men man måste också ha det geopolitiska, historiska och holistiska perspektivet i sin analys. Eritreas existens har alltid varit i fara.

Att fortsätta stigmatisera eritreaner som offer för omständigheterna och som ett folk som inte kan göra något åt situationen, gagnar ingen. Den koloniala mentaliteten härskar fortfarande i världen och Berhe verkar tro att räddningen kommer från väst. Men Västvärldens ”räddande ängel-komplex” behöver dekonstrueras. Lösningen på Eritreas problem finns självklart hos det eritreanska folket.

1 kommentar:

Pablo (yo) sa...

Hi, congratulations for your blog!!

I have also a blog, about philately: http://albumdeestampillas.blogspot.com
I´m trying to get visits from every country, and I would like to get a visit from Eritrea
Thanks,
Pablo from Argentina