måndag 25 februari 2008

BALKANISERING- till vilket ändamål???

Utbrytare republiker förklarar sig självständiga och omvärlden erkänner deras suveränitet och territorial integritet direkt. Enligt folkrätt experten Ove Brink i sydsvenskan i lördags krävs det två saker för att lyckas bryta sig loss från en stat: ha tur och starka vänner i rätt tid. Detta kan stämma i Kosovas fall.

Självbestämmanderätten är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna men utan socialrättvisa är denna rättighet ingen rättighet värt namnet. Jugoslavien har producerat 7 nya stater de senaste 15 åren och Sovjetunionen ännu fler.

Tanken på egen flagga och nationalsång är fortfarande påfrestande. Nation-state projektet är ett Europeiskt påfund och saknar verklighets förankring i många länder. I Afrika är de bara Namibia och Eritrea som lyckats med den bedriften under de senaste 30 åren.

De nya länderna från forna Jugoslavien aspirerar på att bli medlemmar av EU. Religös och etnisk nationalism har varit kännetecknande för de här nya staterna. Humania motsätter sig all form av nationalism och kommer aldrig att erkänna Kosovo så länge den lilla enklaven förespråkar etnifiering....

Sovjetunionen må ha varit baserat på centralisering och odemokratiska strukturer men idén som sådan var inget fel på. EU och USA är inte mer deomokratiska än andra enheter som i första hand är avsedda för ekonomiska syften.

Jag vill ha ett samhälle som präglas av öppenhet och mångfald vars små enheter bidrar till större enheter på global nivå. Balkanisering bör inte vara den enda vägen ut ur de demokratiska underskotten.

Jag är pan-afrikanist och humanist som försvarar mänskligheten över hela planeten. Drömmen om den kosmopolitiske världsmedborgaren lever kvar hos mig även om utvecklingen går åt annat håll i många regioner.

8 kommentarer:

Anonym sa...

De ständiga territoriella anspråk som präglar el globo har synnerligen darwinistiska drag. Att äta eller ätas och det konstanta revirpinkandet börjar bli tröttsamt. Den utopiska etniska renhetens idé upptar alltför mångas tankar. Nordisk flicka uppväxt i stabil välfärdsvagga har givetvis lättare för att tröttna på människans ständiga konflikter än den som drabbats personligen. "Min" koloniala skuld och uppväxt i den del av världen som drar fördel av den andra delen ger nyans åt revirpinkandet. Min livserfarenhet av "etniskt samförstånd" blir då inte lika intressant? Vedergällning är endast aktuellt för den som drabbats.
Igenkännandet verkar viktigare för oss än vårt medvetande och erkännande vill göra gällande. Hade svarta röstat på Clinton och kvinnor på Obama om de båda hade bytt politiska ståndpunkter?

Anonym sa...

Var i ligger logiken i att de västeuropeiska imperialisterna under tysk ledning erkänner den serbiska regionen kosovo, men inte Somaliland?

Balkaniseringen av Balkan är den västeuropeiska imperialismenens, under tysk lednings, hämnd på ett folk som motsatt sig dess överhöghet.

De tyska imperialisterna, ledarna till det reaktionära EU-projektet, må ursäkta sig för sin folkmordiska historia för sina västeuropeiska allierade, men när det kommer till Balkan är de fortfarande ursinniga att deras allierade kroatiska ustasjafascister inte lyckades uppnå en permanent dominans över Balkan och krossa pan-slavismen.

Att erkänna, och med militära medel garantera, den serbiska regionen kosovos "självständighetsförklaring" är ett brott mot folkrätten av en dignitet som inte skett sedan det fascistiska Italien med tyst godkännande av Nationernas Förbund ockuperade Etiopien.

Det brottet, och imperialisternas accepterande, ledde i förlängningen till slutet på Nationernas Förbund och början av andra världskriget.

Vad det olagliga försöket att med våld bryta upp Serbien i ännu mindrebeståndsdelar kommer att innebära får framtiden utvisa. Att en pandoras box har öppnats och att folkrätten har skadats är däremot klart, och som Lejonet av Judah klarsynt uttryckte det när imperialismen tillät det fascistiska Italien att fullborda sitt brott:

"Den eld som idag bränner oss, kommer imorgon att bränna er."

Anonym sa...

Intressanta reflektioner från er båda. Den nordiska flickans livserfarenhet är minst lika intressant som den etiopiske ambassadtjänstemannens och därav har vi ingen skillnad på folk och folks etnicitet.

Igenkännandets logik finns överallt men det som händer i USA är mycket spännande eftersom många vita kvinnor röstar på Obama och en hel del svarta röstar på Clinton oavsett partipolitik ståndpunkter.

Såväl etnisk som klass tillhörighet verkar inte vara av stor vikt i detta avseende ännu så länge men tonen kommer att ändras längre fram.

Jag hoppas därför att vad man har mellan benen och vilken hudfärg man har inte kommer att vara avgörande i all mänsklig relation i allmänhet och i politiken i synnerhet.

Västerlandets söndra och härska politik är den enda förklaringen till det snabba erkännandet av Kosovo.

Somaliland som har varit de facto självständigt sedan 1991 saknar tyvärr starka vänner i världen. Somaliland har inte heller någon strategisk betydelse som gör dess geo-politiska läge viktigt.

Anonym sa...

Det stämmer säkert att Somaliland saknar de starka vänner som nu erkänner kosovos "självständighetsförklaring", men ändå, det gör inte de kosovoalbanska quislingarnas deklaration mindre olaglig.

Deras deklaration är inte värd det papper den är skriven på.

Ato Sebnat sa...

väntat så intar jag motsatt ståndpunkt i frågan om Kosovo än vad mina två anti albanska vänner gör. Noteras kan, att Andy, som väl känner till min fasta ståndpunkt som Albanälskare, inte lär bli förvånad av detta. Jag vill även påpeka att Kwame, min lärofader, som annars är en trogen vän av muslimer, och även i alla andra frågor har en fast ståndpunkt som politisk muslim, förvånar mig i denna fråga då han sviker de muslimska bröderna. Jag motsätter inte er hållning om att västerlandet har sina egna särintressen i denna fråga, men det betyder inte att Kosovo inte har rätt till sin självständighet. I och för sig så hade jag kunat förstå om det var så att Kosovo bara bad om sin självständighet och serbien bara sa nej, då hade jag kunnat förstå serbiens anspråk på Kosovo, som de, utom tvekan, har stor anledning att göra anspråk på. Men efter att det som har hänt har hänt, med etnisk resning, urskiljningslöst massmord, så tror jag inte att en försoninig kan vara möjlig. Ok, jag motsätter mig inte de uppgifter som kommit i efterhand att påstående om etnsik rensning är överdrivna och så, men ändå det har ändå skett, kanske i mindre skala, men det har ägt rum. Det finns för många vittneen på det för att de tbara skulle vara påhitt. Och då tycker jag utan tvekan att om en stat har bettet sig på det sättet som Serbien gjorde, inte bara i Kosovo utan även i Bosnien, så har man tappat sin naturliga rätt på anspråk. Jag menar att det är omänskligt att kräva att albanerna ska tvingas leva under ett styre av serberna, deras forna djävlar och mördare, för all framtid. Det som har hänt, det gick för långt, och det kan ej göras ogjort. Dessutom tycker jag även att det är värt att ta upp att serberna och albanernas motsättnigar ligger långt tillbaka in tiden. Albanerna har en gammal turkisk tradition, och även till vis del muslimsk, medan serberna har en slavisk historia, med ortodox kristendom, och helt andra värderingar och normer. Jugoslaviens tid under det Ottmanska riket, och dess påverkan på relationerna mellan albanerna och serbenra bör heller inte glömmas bort. Och det är värt att nämna att Serberna med sitt stora
stora ( Och detta ger jag dem all respekt för, då turkar är ett av de folkslag jag föraktar som allra mest) medverkande mot att driva ut ottmanerna/turkarna ur Europa inte lär ha sett gillande på att det fanns en region deras eget land,med en så stor inverkan av "det turkiska", religionen, språket och etniciteten. Bevisligen så har serberna och albanerna under längre tider levt med stora motsätningar. Att hävda att en en republik som Kosovo inte ska kunna bildas på grund av etniska grunder kan inte heller vara godtagbart. Då måste man också se det till andra hållet, om några är nationalistiska så måste det utan tvekan vara serberna, till minst lika stor del som albanerna. Varför vill de ha kvar Kosovo så gärna från början. Jo på grund av de har så många viktiga historiska dokument, kyrkor och så vidare, det kan väl inte bli mer etnisk och även religös nationalism än så? Om några är nationalistska och etniska så måste det ändå sägas vara serberna, vad är egentligen deras syfte med att bevara "StorJugoslavien"? Ett stort land styrt av srbernas tycke och ledning, knapast ett land där varje nationalitet får sin röst hörd. Ska man ha ett stort land med många federatioener så kräver det iallafall, som i tex. Etiopien, att varje federation har sitt eget självstyre inom landet. Min mest grundläggande ståndpunkt i frågan är, avslutande, att efter vad som skett har skett, så måste Kosovo gå sin egen väg, försoning är nu utan räckhåll. Några avslutande slogans: Long live Kosova! Fredom for the shiptars!!! Jag välkomnar storhj

Ato Sebnat sa...

blev fel när jag la in kommentaren precis: så här ska den va: Som väntat så intar jag motsatt ståndpunkt i frågan om Kosovo än vad mina två anti albanska vänner gör. Noteras kan, att Andy, som väl känner till min fasta ståndpunkt som Albanälskare, inte lär bli förvånad av detta. Jag vill även påpeka att Kwame, min lärofader, som annars är en trogen vän av muslimer, och även i alla andra frågor har en fast ståndpunkt som politisk muslim, förvånar mig i denna fråga då han sviker de muslimska bröderna. Jag motsätter inte er hållning om att västerlandet har sina egna särintressen i denna fråga, men det betyder inte att Kosovo inte har rätt till sin självständighet. I och för sig så hade jag kunat förstå om det var så att Kosovo bara bad om sin självständighet och serbien bara sa nej, då hade jag kunnat förstå serbiens anspråk på Kosovo, som de, utom tvekan, har stor anledning att göra anspråk på. Men efter att det som har hänt har hänt, med etnisk resning, urskiljningslöst massmord, så tror jag inte att en försoninig kan vara möjlig. Ok, jag motsätter mig inte de uppgifter som kommit i efterhand att påstående om etnsik rensning är överdrivna och så, men ändå det har ändå skett, kanske i mindre skala, men det har ägt rum. Det finns för många vittneen på det för att de tbara skulle vara påhitt. Och då tycker jag utan tvekan att om en stat har bettet sig på det sättet som Serbien gjorde, inte bara i Kosovo utan även i Bosnien, så har man tappat sin naturliga rätt på anspråk. Jag menar att det är omänskligt att kräva att albanerna ska tvingas leva under ett styre av serberna, deras forna djävlar och mördare, för all framtid. Det som har hänt, det gick för långt, och det kan ej göras ogjort. Dessutom tycker jag även att det är värt att ta upp att serberna och albanernas motsättnigar ligger långt tillbaka in tiden. Albanerna har en gammal turkisk tradition, och även till vis del muslimsk, medan serberna har en slavisk historia, med ortodox kristendom, och helt andra värderingar och normer. Jugoslaviens tid under det Ottmanska riket, och dess påverkan på relationerna mellan albanerna och serbenra bör heller inte glömmas bort. Och det är värt att nämna att Serberna med sitt stora
stora ( Och detta ger jag dem all respekt för, då turkar är ett av de folkslag jag föraktar som allra mest) medverkande mot att driva ut ottmanerna/turkarna ur Europa inte lär ha sett gillande på att det fanns en region deras eget land,med en så stor inverkan av "det turkiska", religionen, språket och etniciteten. Bevisligen så har serberna och albanerna under längre tider levt med stora motsätningar. Att hävda att en en republik som Kosovo inte ska kunna bildas på grund av etniska grunder kan inte heller vara godtagbart. Då måste man också se det till andra hållet, om några är nationalistiska så måste det utan tvekan vara serberna, till minst lika stor del som albanerna. Varför vill de ha kvar Kosovo så gärna från början. Jo på grund av de har så många viktiga historiska dokument, kyrkor och så vidare, det kan väl inte bli mer etnisk och även religös nationalism än så? Om några är nationalistska och etniska så måste det ändå sägas vara serberna, vad är egentligen deras syfte med att bevara "StorJugoslavien"? Ett stort land styrt av srbernas tycke och ledning, knapast ett land där varje nationalitet får sin röst hörd. Ska man ha ett stort land med många federatioener så kräver det iallafall, som i tex. Etiopien, att varje federation har sitt eget självstyre inom landet. Min mest grundläggande ståndpunkt i frågan är, avslutande, att efter vad som skett har skett, så måste Kosovo gå sin egen väg, försoning är nu utan räckhåll. Några avslutande slogans: Long live Kosova! Fredom for the shiptars!!! Jag välkomnar storhjärtat den nya muslimksa nationen i världssamfundet!!

Anonym sa...

Du är jävig Schbennet. Du kan inte se på sakfrågan objektivt då du är prospect för att någon gång runt år 2031 bli fullvärdig medlem i Schqiptars With Attitude.

Något "Storjugoslavien" är det inte tal om. Jugoslavien har redan blivit slaktat av imperialismen. Alla Jugoslaviska delstater är idag självständiga. Men, kosovo är ingen jugoslavisk delstat. kosovo är en del av den forna jugoslaviska delstaten Serbien. Som sådan har den ingen laglig rätt att unilateralt deklarera sig självständigt. kosovo har i internationell rätt samma ställning som Christiania, eller Humania för den delen.

Argumentet att folkrätten inte kan åberopas i kosovos fall, på grund av påstådd serbisk grymhet mot kosovoalbener och deras tyskstödda miniatyrgerilla är inte heller giltigt. Om historiska övergrepp skulle innebära e legitim grund för unilaterala självständighetsförklaringar skulle idag inte många stater lyckats hålla sig enade. Känner du till en enda stat där ingen minoritet/region historiskt utsatts för övergrepp?

Inte minst serberna i norra kosovo har blivit utsatta för övergrepp efter FN-ockupationen.

kosovo är en patetisk liten lakej åt imperialismen, och har som sådan inga egna medel att garantera sin "självständighet". En svaghet som i längden kommer att segla dess öde.

Anonym sa...

Det faktum att Jemal sebnat är en Kosovovänlig person är ingen nyhet....du har också rätt när det gäller de övergreppen som albanerna kan ha varit utsatta för av serberna.

Men jag anser inte som Andy påpekat att ensidigt självständihetsförklaring är den enda vägen ut ur situationen.

Humania republik gillar dock inte att bli jämförd med Christiania eller Kosovo.

Jag gör ju inga territoriella anspråk....jag äger förvisso en koloniträgård på 90 kvadratmeter som misskötts så mycket att dess existens är ifrägassat av grannländerna....