söndag 10 mars 2013

Eritreanska själar och eldsjälar sätts i brand i Sverige.

 Att sätta eld i lokaler som tillhör Eritreanska föreningar i Sverige är ett hot mot samlingsfriheten som alla medborgare är berättigade till i landet. Alla demokratiska krafter som värnar om rätten till oliktänkande bör fördöma dessa avskyvärda angrepp oavsett vilka individer och organisationer som ligger bakom den anlgada branden.


Det finns ingenting som skulle kunna rättfärdiga dessa handlingar. Man kan spekulera om vad som driver människor som beteer sig på detta vis men det faktum att allt fler Eritreaner inte känner sig trygga i Sverige kvarstår och är obehagligt oroväckande.

Motsättningen mellan Eritreaner som sympatiserar med sin regering i Asmara och de som är mot den, har tilltagit ännu mer på sistone. Det hotfulla klimatet har också kanaliserats genom svensk media som ensidigt tagit oppositionens sida utan att kolla sanningsanhalten i vad som sägs av folk som klär sig ut för att vara ”representanter” för olika intressegrupper.

Många Eritreaner i Sverige har svårt att boka hotell och samlingslokaler för olika aktiviteter eftersom de anklagas för att stödja sin regering i hemlandet som om de har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Den svenska polisen och det Svenska etablisemanget har dock inga problem att tillgodose nazister och rasister med samlingslokaler och polisskydd. Jag vet inte hur man kan förklara denna hyckleri från Svenskarnas sida.

Svensk-Eritreaner har rätt som alla andra medborgare att visa solidaritet med sitt folk i hemlandet oavsett vilken sorts regering man har där. Det är upp till Eritreanerna själva att välja sin färdinriktning.

Eritrea befinner sig i krigstillstånd och så länge detta tillstånd inte förändras, kommer majoriteten av Eritreaner runt om i världen att stå bakom sin regering som är den mest självständiga i den Afrikanska kontinenten. Eritreas situation liknar inte något annat land på Afrikas horn och behöver därför studeras noga innan så kallade ”experter” ger sig på detta land som försöker att stå på egna ben på alla fronter.

Sverige och många andra länder i väst har inga problem att sympatisera med länder som Tjetjenien, Georgien och de baltiska länderna i kampen mot Ryssland men när det gäller Eritreas kamp för självständighet gentemot Etiopien är det inte många stater som står och har stått på vår sida.

Anledningen till detta är att Eritrea har alltid betonat sin vilja att föra en självständig socio-ekonomisk politik utan att tvingas att göra avkall på sitt oberoende. Man betalar och har betalat ett högt pris för detta men det är värt det eftersom Eritrea inte är till salu.

Man kan hoppas att de skyldiga till de här anlagda branderna kommer att ställas inför rättan och förklara sig och får sitt straff. Det är helt onödigt att yttra sig på detta våldsamt sätt när det finns andra medel att kommunicera och visa sitt missnöje med.

Att ta till våld är bara ett uttryck för desparation och frustration. Våld föder ännu mer våld. Jag är bekymrad över denna utveckling och tror att det inte kommer att dröja länge innan människors liv sätts i fara.



Inga kommentarer: