söndag 7 maj 2023

Rasismens grogrund

Frantz Fanon skriver bl.a. i sin bok jordens fördömda att felet med världsordningen eller mänskligheten är att människan varit ett barn en gång I tiden. 

Med detta sagt innebär dock inte att all dumhet som vuxna ägnar sig åt är enbart en produkt av barndomen även om många saker kan förklaras utifrån det.  

Barn kan inte och bör inte skylla på sina tillkortakommanden enbart på sina föräldrar även om det finns vissa föräldrar vars ansvarstagande kan ifrågasättas i vissa situationer och avseenden. 

Ansvarsutkrävande utifrån ålder, maktposition, handlingens brottslighet och kulturella ramar, förutsätter gemensamma värderingar och livsåskådningar.  

Jag har oftast undrat vad ursprunget till den rådande hierarkin är. Man fortsätter att göra skillnad på folk och folk enbart utifrån hudfärg, etnicitet, kön, religion o.s.v. 

Det är "segrarna" som oftast får ha sista ordet tack vare maktens arrogans som baseras bl.a. på ens "förmåga" att förgöra mänskligheten. 

Ingen annan författare har påverkat mig lika mycket som Frantz Fanon. Hans ikoniska böcker: "jordens fördömda " och "Svart hud och vita masker " har mer eller mindre format mig sedan i mitten av 90 -talet då jag upptäckte Fanon. 

Det är också i dessa böcker som jag kommit närmast ett svar på min fråga om rasismens vansinne. 

Den så kallade "civiliserade världen"  har en del frågor att svara på men lyckats att komma undan rättivisan gång på gång tack vare sin maktmonopol. 

Han som varit slavägare en gång i tiden och står för större delen av brotten mot mänskligheten, får inte vara "anhängare av mänskliga rättigheter " på samma gång.  

Det är egentligen höjden av en förolämpning mot oss alla. 

Det är ett fräckt försök att rentvå sig ansvaret för alla sina illgärningar. 

Allting är relativt, sägs det men det är rena skitsnacket. 

Kultur relativsm ska inte användas för att rättfärdiga vissa avskyvärda handlingar som innebär kränkningar av människliga rättigheter. 

Universalim och global inkludering bör gälla i alla delar av livet, planeten och alla dagar I veckan.  

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jordens_f%C3%B6rd%C3%B6mda

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Frantz_Fanon


Inga kommentarer: